Вести

Ћуприја интензивно ради на привлачењу страних инвестиција

На скупу “Инвестициона и пословна конференција за дијаспору” који је 26. новембра одржан у Цириху, у организацији пројекета “Link Up Serbia”, Привредне коморе а под покровитељством Аустријске развојне агенције ,пред више од 150 привредника, представника пословних асоцијација и институција Швајцарске и Србије, представљени су инвестициони пројекти и потенцијали државе матице из различитих привредних области. Поред амбасадора Србије у Швајцарској, Горана Брадића и директора Привредне коморе у Швајцарској, на отварању конференције велика част и прилика да представи инвестиционе потенцијале општине Ћуприја указана је и Нинославу Ерићу, председнику СО Ћуприја и народном посланику. У свом обраћању, Нинослав Ерић се осврнуо на досадашња искуства и сарадњу са иностраним инвеститорима који послују на територији општине Ћуприја и искористио прилику да присутнима представи привредне потенцијале нове Индустријске зоне у Ћуприји, која је поред улагања у обновљиве изворе енергије, привреднике највише интересовала.

У оквиру конференције одржан је и Пословни дан дијаспоре општине Ћуприја, коме је присуствовало око 25 привредника из дијаспоре, пореклом са територије општине Ћуприја, који су исказали интересовање да своје пословне активности прошире у Ћуприји.

“Овом приликом представљени су нови модели сарадње, менторски програми као и различите врсте помоћи и подршке повратницима који желе да инвестирају на територији општине Ћуприја. Оно што је за нас најважније, од 25 представника пословне дијаспоре, чак седморо кандидата се пријавило за директну помоћ у у реализацији пословних пројеката, коју ће спроводити Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља. У прва три месеца 2023. године, општина Ћуприја у сарадњи са Регионалном агенцијом, започеће менторску подршку за петоро будућих инвеститора, од оснивања предузећа, пословних аката и могућности остваривања субвенција, нарочито за привреднике који послују у сфери пољопривреде. Двоје привредника, већ имају конкретне пословне пројекте, које се односе на инвестиције у дестилерију у Јовцу и инвестирање у капацитете за складиштење житарица у Крушару”, истиче Милојеви, и додаје да је нтересовање за улагање у матицу, исказао и брачни пар који је пореклом из Паљана, чија породица у Швајцарској више од 20 година води веома успешну компанију.

Већ неколико година, општина Ћуприја интензивно ради на привлачењу страних инвестиција, а један од начина реализован је кроз партнерство у оквиру пројекта “Link Up Serbia” , где су пословни капацитети општине приказани на једнственој онлајн платформи “Пословни атлас Србије и дијаспоре”, која омогућава брзо повезивање домаћих фирми са компанијама у иностранству. Према речима Бранка Милојевића, помоћника председника општине Ћуприја, у току протекле године, иностраним привредницима достављене су брошуре са потенцијалним инвестиционим зонама на територији општине Ћуприја и остварени ближи контакти са Удружењима дијаспоре Исаково и Влашка.

Према речима Милојевића, на конференцији су поред промоције нових пословних модела сарадње представници делегације општине Ћуприја учествовали су на панелу где су представљене могућности сарадње са дијаспором у медицинским туризму.

 

 

 

Извор: Телевизија Поморавље