Вести

Ерић: Догодине знатно боље водоснабдевање

У Параћину је данас одржан састанак челника двеју локалних самоуправа – Ћуприје и Параћина, на коме је примарна тема била решавање вишедеценијског проблема водоснабдевања две општине Поморавског округа. Осим народног посланика и председника Скупштине општине Ћуприја Нинослава Ерића, председника Општине Ћуприја Јовице Антића и домаћина, председника Општине Параћин Владимира Милићевића, на састанку су учествовали директор Јавног предузећа „Равно 2014“ Дејан Ристић и вршилац дужности директора ЈП „Водовод“ Параћин Александар Радивојевић, са сарадницима.

Учесници данашњег састанка договорили су се да се интензивирају радови на делу магистралног водовода од Давидовца до Плане, који према динамици треба да буду завршени фебруара идуће године. На овој траси, како је могло да се чује, због застарелости цеви и конфигурације терена, губи се највише воде која са изворишта „Света Петка“ долази у заједнички водосистем.

Две стране такође су се договориле да, заједно са још неколико локалних самоуправа, крену у пројекат који ће фактички да дуплира количину воде која долази до Параћина и Ћуприје. Овај пројекат биће подржан од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Дирекције за воде.

Што се тиче самосталних пројеката Општине Ћуприја у водоснабдевање, народни посланик и председник Скупштине општине Ћуприја Нинослав Ерић истакао је данас да ће и ново извориште из Супске много да значи за побољшање водоснабдевања Ћуприје. Оно ће водом снабдевати Индустријску зону „Добричево“ али ће респектабилна количина воде из овог изворишта ићи и у водосистем града. Такође, истиће Ерић, предстојећим ребаланском буџета биће финансирана изградња још два бунара, па ће и поред објективно знатно мање падавина током готово целе 2022. и, последично, мање издашности изворишта, водоснабдевање Ћуприје већ идуће године да буде неупоредиво боље.

Иначе, две делегације сложиле су се да је интензивирање сарадње између општина Параћин и Ћуприја од заједничког интереса. На маргинама данашњег састанка договорено је још тешње повезивање суседних локалних заједница – а као симбол све веће упућености две општине једна на другу – и изградњом бициклистичке стазе од Параћина до Ћуприје.

 

 

 

Извор; cuprija.rs