Вести

Нинослав Ерић, потпредседник ИО НАЛЕД: „Објавили смо 10. издање ’Сиве књиге’ и 100 препорука за Владу Србије.“

Национална алијанса за локални економски развој одржала је Годишњу конференцију на којој је представљена „Сива књига 10“. Ова годишња публикација идентификује кључне административне препреке у пословању у Србији и даје конкретне предлоге Влади и надлежним институцијама за њихово превазилажење. НАЛЕД је и на овој конференцији уручио признање „Реформатор године“, које је овог пута додељено Душану Вујовићу, министру финансија.
Потпредседник Извршног одбора НАЛЕД-а Нинослав Ерић истакао је, као приорите Сиве књиге за 2018. годину, смањење пореза и доприноса на зараде, успостављање јавног регистра непореских намета, увођење електронске пријаве сезонских радника, унапређење уписа у катастар, а такође је потврдио да су чланови НАЛЕД-а увидели како у години пред нама треба радити и на увођењу електронског архивирања пословне документације и изједначавању цена комуналних услуга за грађане и привреду.

Иначе, Управни одбор НАЛЕД-а признање „Реформатор године“ доделио је Душану Вујовићу за, како је наведено, „постигнуте резултате током 2017. године у домену сузбијања сиве економије, реформе непореских намета и стварања подстицајних услова за развој предузетништва“. Кроз активности на реализацији Националног програма за сузбијање сиве економије и фискалну консолидацију, министар је допринео да планови наплате пореза две године заредом буду премашени, уз остваривање буџетског суфицита који је оставио простор за финансирање мера економског развоја, стоји између осталог у образложењу одлуке о додели признања „Реформатор године“.
Да је успостављање регистра непореских намета циљ не само НАЛЕД-а, потврдио је и министар Вујовић говорећи на Годишњој конференцији Националне алијансе за локални економски развој.

– Циљ реформе непореских намета јесте да евидентирамо све таксе и накнаде и привреди обезбедимо предвидивост пословања. Интензивно радимо на томе да Закон о накнадама усвојимо током ове године и да будемо спремни за примену од 1. јануара 2019. године. Након тога припремићемо регистар свих намета који ће бити јавно доступан и сваки инвеститор моћи ће да добије списак накнада које је обавезан да плати – рекао је између осталог министар Вујовић, захваливши се притом на награди која је по њему „резултат тимског рада“.