Вести

Антић: Видовдан за српски народ има немерљив значај

У присуству многобројних званица, представника цркве, војске и представника локалне самоуправе и јавних институција, одржана је традиционална Свечана академија као део програма Видовданских свечаности којом се обележава овај празник.

“Видовдан је празник који за српски народ има немерљив значај. За грађана Ћуприје још више јер смо благословени овом дивном грађевином – Раваницом и са пијететом се на овај свети дан клањамо свим косовским јунацима и моштима светог Kнеза Лазара које овде почивају”, рекао је у свом обраћању присутнима Јовица Антић, председник општине Ћуприја.

“Многи се питају зашто славимо празник који је дан пораза српске војске и Српске државе. Тог пораза, како историјске чињенице кажу није ни било, а Kосовски бој и жртва косовских јунака изродила је све остале победе српских јунака. На нама је да чувамо сећање и да са поносом негујемо слободарске тековине које су нам у аманет остављене”, закључио је председник Антић.

На Свечаној академији говорили су и његово преосвештенство епископ Браничевски доктор Игнатије Мидић и академик Светислав Божић. У културно уметничком делу програма учествовали су глумци Драгана Дугалић и Небојша Дугалић, Војни оркестар из Ниша, дечији омладински хор и црквено певачка дружина “Бранко” из Ниша, као и мајстор фруле Милинко Ивановић.

Свечана видовданска академија је и прилика да се заслужним појединицима и добротворима који својим залагањем исказују поштовање према манастиру Раваница и доприносе обележавању Видовдана.

 

 

 

Извор: cuprija.net