Вести

ЕРИЋ: ЋУПРИЈА ОЧЕKУЈЕ ИЗГРАДЊУ ЈОШ ЈЕДНЕ ВЕЛИKЕ ФАБРИKЕ

Словачка компанија Инобат најавила је да ће у Ћуприји градити гига-фабрику за производњу и рециклажу електричних батерија за аутомобиле. Уколико дође до реализације овог плана, то би могла бити инвестиција вредна више од две милијарде евра.

Потенцијална изградња фабрике промениће привредну слику овог дела Србије и региона а сама одлука о избору општине Ћуприја , позитивно изненађује представнике представнике локалне самоуправе.

 Добра је вест о намери Инобата да инвестира у наш град и ту њихову одлуку лакална самоуправа поздравља, каже Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја и подсећа да потписивање Меморандума о сарадњи не значи аутоматски и реализацију пројекта. Питања која се односе на ниво субвенција и повезаност Рио Тинта са овим пројектом прате негативне информације које круже друштвеним мрежама и у медијма, каже Ерић и додаје да Инобатов ниво инвестирања у Србију и Ћуприју прелази неколико милијарди евра.

Више од 700 хектара индустријске зоне Добричево, уз сам ауто-пут, свакако су погодни за инвеститоре. Мариан Боцек, извршни директор Инобата каже да је ова компанија изабрала Ћуприју због потенцијала за заједнички развој сопствене енергетске паметне мреже и енергије из обновљивих извора за сопствену потрошњу.

Потенцијално отварање нове фабрике имаће велики утицај на бруто друштвени производ и на наше суграђане који ће ту радити, каже Нинослав Ерић. Надамо се страним инвестицијама и очекујемо их, али морамо и одговорно да се понашамо. Меморандум о сарадњи је потписан а конкретизацију очекујемо, закључује Ерић.

У Меморандуму о разумевању стоји да ће Србија инвестицију подржати са 419 милиона евра, и да ће фабрика поштовати све еколошке стандарде који важе у нашој земљи исто као и у Европској унији.

 

 

 

Извор:cuprija.net