Вести

Ерић: Првих девет месеци са спољнотрговинским суфицитом

Честитајући грађанима Ћуприје празник града, Нинослав Ерић, председник Скупштине општине Ћуприја, отворио је свечану седницу посвећену дану када је 1944. године Ћуприја ослобођена у Другом светском рату. Поздрављајући драге госте из државних и верских установа, страних представништава, братских градова и локалних самоуправа, своје обраћање Ерић је почео констатацијом да мада град дугог трајања, Ћуприја није имала градске симболе усклађене са хералдичким правилима. Ово ће бити исправљено врло брзо па ће све наредне празнике Ћуприја дочекивати са подигнутом градском заставом којом ће, као и грбом, доминирати три историјска симбола: раванички грифони, жито и мост. Опредељење на убрзаном развоју привредних предуслова за нове инвестиције, пре свега кроз изградњу индустријских зона, нагласио је Ерић, дало је резултате. Ћуприја је првих девет месеци ове године завршила са спољнотрговинским суфицитом, остваривши укупан извоз од 14, 5 милиона евра, што је, према подацима Привредне коморе Србије, повећање за 60 одсто. Такве економске резултате понајвише дугујемо новим фабрикама које су никле у последње две године, подвукао је председник Скупштине општине Ћуприја. Посебан део излагања Нинослав Ерић посветио је визији уређења града, подвукавши да ће обимни радови, фазно планирани и једино тако изводиви, за неколико година потпуно изменити изглед најужег градског језгра.

О инвестицијама у Ћуприји од претходног до овог октобра, говорио је Јовица Антић, председник Општине Ћуприја. Најважнији догађај између два октобра несумњиво је био, рекао је Антић, отварање фабрике СМП Модерсон. Тиме је практично отворена нова индустријска зона, а ова фабрика је истовремено и најбоља реклама и позив новим инвеститорима. Година пред нама биће тешка, али ми смо навикли да радимо у тешким годинама, јер лаких готово да није било, па нема сумње да ћемо наредног 13. октобра моћи да се похвалимо новим инвестицијама и успесима, закључио је председник општине Ћуприја.

Уметнички део свечане седнице обогатио је градски хор Марги и сјајни полетарци КУД-а „Железничар“ одличном  и првонаграђеном кореографијом на Републичком фестивалу дечијих фолклора у Баточини.

Највише градско признање – звање почасног грађанина – додељено је Xiongwei Yu, власнику  фирме Corelead smart home Europe doo Ћуприја, за изузетан допринос у јачању и развоју  привредно-економског амбијента општине Ћуприја.

Захвалнице су додељене: Владану Милосављевићу, оснивачу хуманитарне групе „Помоћ пријатељу“; Вуку Поповићу, власнику компаније Quantox technology; Милошу Милановићу, професионалном фудбалском судији; Владану Крстићу, добровољном даваоцу крви и Ивани Копиловић, заступнику фирме ОАД Копиловић & Копиловић.

Осамнаест наших суграђана: Драган Марињес и Рајко Плаштиновић из Медара, Димитрије Митровић и Стојадинка Митровић-Стошић из Сења, Кристина Максимовић и Милица Максимовић из Крушара, Бранислав Чобановић и Крстина Чобановић из Бигренице, Алекса Ђорђевић и Бранка Ђорђевић из Исакова, Каменко Аничић и Љиљана Аничић из Батинца, Ненад Станојевић и Војислав Станојевић из Остриковца, Мића Јанићијевић и Далиборка Јанићијевић из Јовца и Деспот Којић и Саша Марјановић из Мијатовца, који су се током протекле године посебно ангажовали на противградној заштити усева, награђени су са по 30 хиљада динара.

Посебном новчаном наградом у износу од 100 хиљада динара награђен је Иван Радивојевић , студент генерације на Факултету инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу.

Ученици генерације ћупријских основних и средњих школа: Ивона Ђорђевић (ОШ “13 oктобар“), Стефан Дишић („Вук Караџић“), Ања Стојадиновић („Ђура Јакшић“), Лена Антић (ОМШ „Душан Сковран“), Надежда Ђорђевић(ШМТ), Милица Ђурђевић (Гимназија), Николија Ратковић (Медицинска школа) и Александар Андрејевић (Техничка школа) за остварене резултате у претходном шђколовању награђени су лап топовима.

Свечана седница Скупштине општине Ћуприја, посвећена Дану општине, завршена је уметничким наступом оркестра ОМШ „Душан Сковран“.

 

 

 

Извор: cuprija.rs