Вести

МИНИСТАРКА ДАРИЈА КИСИЋ ПОСЕТИЛА ЦЕНТАР ЗА ПОРОДИЧНИ СМЕШТАЈ У ЋУПРИЈИ

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, уручила је новогодишње пакетиће деци из хранитељских породица и обишла Центар за породични смештај и усвојење у Ћуприји. Министарство за бригу о породици и демографију подржало је кампању која за циљ има промоцију значаја хранитељства и повећање броја хранитељских породица.
Центар за породични смештај и усвојење у Ћуприји постоји од 2011. године и својом делатношћу покрива Поморавски, Браничевски и Борско – Зајечарски округ.

-На територији Поморавског округа, тренутно има 181 хранитељска породица а како је број деце без родитељског старања, далеко је већи од броја хранитељских породица, неопходно спроводити континуирану кампању како би се број компетентних хранитељских породица за бригу о деци повећао, каже Мила Нишић, супервизор у Центру за породични смештај и усвојење у Ћуприји.
Једна од промотивних активности кампање за хранитељство које спроводи Центар за породични смештај и усвојење, јесте и Дан отворених врата где заинтересовани грађани, сваког понедељка од 12 до 14 часова, могу да се у Центру за хранитељство информишу о условима треба испунити да би постао хранитељ и како се реализује програм хранитељства на територији општине Ћуприја. Такође почетком године биће организоване трибине у циљу промоције хранитељства у сАрадњи да различитим институцијама у граду.

Хранитељство је, привремена мера породично-правне заштите, чији је циљ да се деци без родитељског старања и младим особама, у складу са њиховим најбољим интересом, обезбеде нега, заштита, васпитање, образовање и услови за оптималан развој у породичном окружењу. Циљ смештаја детета у хранитељску породицу јесте обезбеђивање адекватног породичног окружења у коме ће оно расти, развијати се, васпитавати, образовати, оспособљавати за самосталан живот пратећи своје потенцијале, односно имати исте шансе као деца која одрастају са својим родитељима.

 

 

 

Извор: Телевизија Поморавље