Вести

НОВА ЦЕНТРАЛНА ЖЕЛЕЗНИЧKА СТАНИЦА ГРАДИЋЕ СЕ У ЋУПРИЈИ

Ћуприја ће у оквиру пројекта реконструкције пруге Београд – Ниш добити Нову Централну железничку станицу, изјавио је Нинослав  народни посланик у Скупштини Србије након састанка у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре где је разговарао са Анитом Димоски, помоћницом Министра за железнице и интермодални транспор и надлежним пројектантима. Поред централне теме састанка, разговарало се о техничким детаљима и о могућностима изградње индустријског колосека за индустријску зону у Ћуприји.

Циљ реконструкције пруге Београд – Ниш, која је један од најзначајнијих железничких пројеката у Србији, јесте повећање брзине кретања на прузи и до 200 километара на сат, уз унапређење квалитета путничких и теретних железничких услуга. Експропријацијом земљишта 2013. године општина Ћуприја је започела изградњу двоколосечне пруге за брзине возова до 160 километара а потпуном реконструкцијом деонице Гиље – Параћин која је завршена 2016. године омогућила даље коришћење станица на овој деоници у редовном домаћем и међународном железничком саобраћају.

Подсетимо, Европска унија одобрила је Србији грант од скоро 600 милиона евра за реконструкцију и изградњу брзе пруге од Београда до Ниша. Уз та средства и држава Србија ће обезбедити око 500 милиона евра, а остатак до 2,8 милијарде ће бити обезбеђен из позајмица. Модернизовање пруге би требало да донесе и већи економски развој југа земље али и оним местима кроз које пруга пролази а Ћуприја је свакако једно од њих.

 

 

 

Извор: cuprija.net