Вести

Нова фабрика после четрдесет година

Немачка компанија ,,Трак лајт'' и општина Ћуприја потписали су Меморандум о разумевању, чиме су створени услови да се у овом граду после четири деценије отвори прва фабрика.
Потписивању је присуствовао и први потпредседник Владе Србије Александар Вучић, који је пожелео да Ћуприја буде једна од најразвијенијих општина у Србији, додајући да овај споразум представља светло на крају тунела људима који у Ћуприји живе тешко.
Влада је помогла овај пројекат, како је објаснио, и бесповратним средствима, јер рачуна да ће се та средства вратити вишеструко.
''Морамо бити бољи, конкурентнији, јачи и испред свих'', нагласио је Вучић изражавајући задовољство што ће у Ћуприји бити грађена нова фабрика која ће отворити 500 радних места.
''Поносан сам што данас славите 500 радних места, уверен сам да ће их бити још 500 јер долази једна од најмоћнијих и најбољих фабрика, која доноси најнапреднију технологију'', додајући да је то само почетак, јер ако ова компанија буде задовољна доћиће многи други инвеститори.
Вучић се посебно захвалио Агенцији за страна улагања (СИЕПА) и локалној самоуправи,али и министрима који су учествовали у реализацији овог подухвата.
Градоначелник Ћуприје, Нинослав Ерић рекао је да је ово велики дан за град и поморавље, јер у овој години посао ће добити 500 грађана, објаснивши да се уговором са Дирекцијом за имовину општини преноси 16 хектара.
''До јуна прошле године Ћуприју су звали тунелом између Јагодине и Параћина. Данас смо постали локомотива за цело поморавље. Пре осам месеци нико није могао да слути да ћемо после 40 година у Ћуприји правити фабрику'', истакао је Ерић.
Представници компаније ''Трак Лајт'' Штефан Фингстен, који је генерални директор ''Трак Лајт Европа'' и Свен Милхаузен, директор на глобалном нивоу за набавке и директор ''Трак Лајт'' д.о.о. Србија,објаснили су да је компанија ћерка фирма америчке корпорације ''Пенке'' која има годишњи обрт од око 20 милијарди долара.
''Надамо се да ће ускоро бити 4000 запослених'', поручили су они додајући да је улазак на српско тржиште дугорочан пројекат, јер фирма намерава да остане дуго, те да планира да уложи 10 милиона евра у машине.
Из те компаније су истакли да се надају да че меморандум бити брзо преточен у уговор.
Потписивању су присуствовали и министарка енергетике Зорана Михајловић и министар регионалног развоја Игор Мировић.