Вести

ОБЕЛЕЖЕНА 105. ГОДИШЊИЦА ПРИМИРЈА У И СВЕТСKОМ РАТУ

У Србији, али и многим земљама широм света, 11. Новембар слави се као Дан примирја у Првом светском рату.

Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Француској, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Церемонију поводом обележавања 105. годишњице Дана примирја, предводио је председник Привременог органа Општине Ћуприја Јовица Антић који је у присуству представника СУБНОР-а на споменику погинулима и умрлима у ратовима 1912-1918 положио цвеће и одао почаст.

“Данас обележавамо Дан примирја у Првом светском рату којим је завршено једно од највећих крвопролића савременог доба. Србија је у овом рату изгубила преко једне трећине становништва. Ми као грађани треба да учимо нашу децу да се сећају наших предака и да никада не заборавимо колике су биле њихове жртве ради наше слободе, истакао је Јовица Антић, председник Привременог органа општине Ћуприја.

Kао главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, која се налази на списку ретких, угрожених и ендемичних биљака Европе, а у Србији је заштићена законом као природна реткост. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс јер и кад се потпуно осуши, уколико се залије, може да оживи. Отуда и симболика „поновоног рађања“ Србије која је успела да се опорави након страдања. Осим рамонде, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

 

 

 

Извор: cuprija.net