Вести

Обележена 216. годишњица Боја на Иванковцу

Делегације Владе републике Србије, Министарства одбране и општине Ћуприја данас су на спомен обележје иванковачким ратницима положили венце и тиме обележили годишњицу једне од најзначајнијих битака Првог српског устанка. Бој на Иванковцу је званична историја убележила као прву победу устаничке војске над регуларним турским снагама, чиме је устанак од првобитне борбе против дахија прерастао у оружани отпор народа за ослобођење. На  импровизованим шанчевима на Иванковцу, далеко малобројнија српска војска којом су командовали Миленко Стојковић и Петар Добрњац, успешно је одлолела упорним и вишеструким нападима турске војске коју је водио Хафиз паша, један од најбољих турских војсковођа. Битка је трајала читав дан и завршена је поразом и повлачењем турских јеиница.

Обележавање годишњице започето је молебаном који су вршили  свештеници Српске православне цркве, а након државне церемоније присутнима се обратио Јовица Антић, председник општине Ћуприја. Антић је подсетио да је Бој на Иванковцу извор трајног надахнућа и обавеза према славним прецима. „Изграђујући Србију, борећи се да је учинимо бољом и лепшом за генерације које долазе, ми овде на Иванковцу, можемо да станемо пред ове јунаке и кажемо да је њихова жртва имала смисла“- поручио је Антић.

Потенцирајући значај Иванковачког боја за укупни развој српске државности у 19. веку, Миодраг Капор, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања, истакао је да су данас пред Србијом друге борбе, много лакше од оних које су војевали Карађорђеви устаници. Она са пандемијом, борба за бољи живот њених грађана и борба да наредним поколењима оставимо још лепшу Србију. Те борбе можемо да добијемо само јединствени, исто онако какви су били јунаци са Иванковца – нагласио је Капор.

У културном програму учествовао је градски хор „Марги“, а државна церемонија обележавања 216. годишњице Боја на Иванковцу завршена је традиционалним пуцњем из реплике Карађорђевог трешњевог топа.

 

 

 

Извор:cuprija.rs