Вести

Подстицајно родитељство кроз игру

Пројекту "Подстицајно родитељство кроз игру", који кроз јачање компетенција за бригу о детету, у центар пажње ставља управо родитеље, придружило се још 29 општина и градова међу којима је и Ћуприја.  Циљ је да 60.000 деце и родитеља уђе у програме који подразумевају учење и подстицање кроз игру.

Председница Управног одбора пројекта Славица Ђукић Дејановић поручила је да данас 29 нових јединица локалне самоуправе улази у заједнички програм, који се тиче подстицајног родитељства и подразумева активности здравствених установа - патронажне и педијатријске службе, активности у центрима за социјални рад.

"Приближавамо се циљу програма, а то је да 60.000 деце и родитеља уђе у ове програме који подразумевају учење и подстицање кроз игру. Kада је у питању социјални и емоционални развој деце, ту поприлично заостајемо и то јесте наш задатак", истакла је Ђукић Дејановић на скупу "Отворимо широм врата, улазе мама и тата".

Дејана Kостадинова из УНИЦЕФ-а подсетила је да је 2017. године са Владом Србије, покренута прва национална кампања подизања свести о развоју раног детињства, након чега је уследило усвајање националног позива на акцију 2018. којим је, додаје, развој раног детињства постао национални приоритет.

Од тада до данас уложено је доста напора, како би се унапредио квалитет услуга везаних за развој првих дана детињства.

"Родитељима је потребна правовремена и системска подршка, а показало се да родитељи заиста желе ту подршку. Програм подстицајног родитељства кроз игру је баш та врста подршке", истакла је Kостадинова и додала да сви могу да буду поносни на постигнуте резултате у првих пет пилот општина.

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић рекао је да се Србија, као и цела Европа суочава са демографским суновратом, а да од тога нема већег проблема, јер од породице не постоји ништа важније.

Додао је да ниједна држава у Европи нема стопу родности 2,1, што је проста репродукција.

Kазао је и да питање демографије није доминантна тема у Србији, као што би требало да буде, те да се истицањем породице можемо се одупрети "таласу тривијалности".

Генерални секретар Сталне конференције градова и општина Никола Тарбук навео је да је развој детета посебна политика Србије, те навео да је пилот пројекат показао да локалне самоуправе додатно могу да унапреде мере које спроводе у циљу раног развоја деце.

"Са новим општинама у наредне две године ћемо радити на тим активностима, јер желимо да развијамо локалне самоуправе по мери деце и родитеља", додао је он.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Чедомир Ракић рекао је да је од 2019. године из буџетског фонда издвојено више од 270 милиона динара за предшколске установе и основне школе, дечја игралишта и друге садржаје у више од 20 градова и општина.

Поручио је да је у 2022. години издвојено пет пута више новца у буџетском фонду.

 

 

 

Извор: Танјуг