Вести

ПОТПИСАНИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ САНАЦИЈУ ОБЈЕКАТА

Већ трећу годину за редом, Општина Ћуприја и Министарство енергетике реализују пројекат енергетске санације који кроз бројне уштеде доноси конкретну корист грађанима. Иницијатива за подизање енергетске ефикасности породичних кућа и станова постаје све популарнија и потврђује да су економска и еколошка оправданост оваквих улагања оправдане.

На недавно одржаном конкурсу, 58 грађана Ћуприје добило је прилику да уз подршку локалне самоуправе побољша енергетску ефикасност својих домова. Ово обухвата различите мере попут замене столарије, изолације објеката или уградње еколошки прихватљивијих система грејања. Владимир Васиљевић, заменик председника општине Ћуприја, истакао је да су прошле године локална самоуправа и Министарство енергетике издвојили по 5 милиона динара за ову сврху. Уз допринос грађана, укупно ће бити уложено готово 25 милиона динара у енергетску санацију објеката.

Овај пројекат поставља Општину Ћуприја у сам врх локалних самоуправа када је реч о улагањима у енергетску ефикасност, прилагођено броју становника. Васиљевић је изразио уверење да ће локална самоуправа наставити са издвајањем средстава за ову намену и у текућој години, те је позвао кориснике субвенција да својим комшијама и пријатељима пренесу значај енергетске ефикасности.

Напори да се унапреди енергетска ефикасност доприноси на крају смањењу трошкова за енергију и позитивно утиче на очување животне средине а истовремено представља и пример успешне сарадње између локалне самоуправе, грађана и државних институција што најбоље потврђује податак о броју корисника ових субвенција чиме се истиче важност оваквих пројеката.